Etappe 3 - dag 10 - van Saint-Amand naar Beauquesne

Frankrijk, Beauquesne

Om 07:00 uur ontbijt want ik wou vroeg vertrekken om de regen voor te blijven. Later bleek mijn plan maar half gelukt en viel het hemelwater enigszins beperkt uit de lucht.
De route brengt me van Saint-Amand, via Authie, naar Beauquesne waar mijn volgende overnachting is.
Op mijn pad kan ik het aantal personen en wagens die ik tegenkom op mijn één hand tellen. Naaktslakken daarentegen. Ik heb ze niet geteld maar het kunnen er gerust 2000 geweest zijn. Op sommige plaatsen moest ik echt uitkijken om ze niet plat te trappen. Ik ben er zeker van dat er enkele onder mijn voeten terecht gekomen zijn. Opmerkelijk, deze waren zwart en niet overwegend bruin zoals bij ons. Een foto nemen was gezien hun snelheid geen probleem. Wat later kwam ik een vossenfamilie tegen maar die waren sneller weg. Geen foto dus.
Even voor Authie bracht de weg me naar een donker bos, het leek wel het hol van Pluto. Maar groot was mijn verbazing toen ik Authie van op hoogte voor me zag liggen bij het buitenkomen van datzelfde bos. Wat een prachtig dorp, met amper 200 inwoners, behorende tot het Departement Somme.
Eerst mijn stempel halen in het gemeentehuis en daarna even het kerkje bezoeken. Er waren twee dames ijverig aan het poetsen want aanstaande zaterdag staat er een bruiloft op de planning. De priester was niet aanwezig om mijn credential aan te vullen. De brave man, afkomstig uit Kameroen 🇨🇲 , heeft het veel te druk volgens de dames. Hij heeft 33 kerkgemeenschappen onder zijn verantwoordelijkheid. Ik was de tijd uit het oog verloren want later bleek dat we een uur staan kletsen hebben. Nog even langs het Chateau d’Authie en ik ga terug op pad.
In Vauchelles-lès-Authie wordt ik door een man aangesproken over het doel van mijn tocht. Hij kwam juist terug van de Auchan in Arras en geeft me spontaan een appel cadeau. Vitamientjes voor onderweg roept hij me nog na.
In Raincheval moet ik 3 km van mijn pad afwijken om naar mijn volgende slaapplaats te gaan. Er was helaas geen andere oplossing. Achteraf gezien heb ik er absoluut geen spijt van. Het Chateau de Raincheval en het Chateau Le Valvion, mijn slaapplaats, waren mooie meegenomen extra’s.
De kasteeldame vroeg me uitdrukkelijk om Fabienne de groeten te doen naar aanleiding van het aangename gesprek dat ze samen gehad hebben tijdens de reservatie.

Wetenswaardigheden
  • Chateau de Raincheval
Het kasteel van Raincheval werd in 1719 gebouwd door Jacques-Philippe de La Folie de Vornes. Het werd in 1811 gekocht door Jean-Baptiste Herbet, een koopman in Lissabon en oorspronkelijk uit Contay. Tegenwoordig behoort het toe aan de familie Thieulloy, afstammelingen van de Herbets. Het gebouw is bij decreet van 5 december 1975 gedeeltelijk geregistreerd als historisch monument.
  • Chateau Le Valvion, B&B
Het kasteel, herbouwd na de Tweede Wereldoorlog, grenst aan een modelboerderij uit het einde van de 19e eeuw, waarvan de typische hoefijzerarchitectuur te herkennen is. Valvion was tijdens de Eerste Wereldoorlog het hoofdkwartier van de Engelse generale staf onder bevel van maarschalk Haig. Gelegen op ongeveer twintig kilometer van het front, verwelkomde het illustere figuren zoals koning George V, president Poincaré en generaal Foch om een ​​nieuwe militaire strategie te implementeren die zou leiden tot de ondertekening van het Single Command in Doullens op 26 maart 1918.
  • Naaktslakken
De meeste soorten naaktslakken leven in de zee. De soorten op het land behoren tot de familie van de longslakken. De meest voorkomende soort is de rode wegslak (Arion rufus L.). De kleur van de rode wegslak kan verschillen: ze komen voor van oranje tot zwart. Ze hebben wel altijd een rode/oranje rand rondom de voet. Een andere veel voorkomende soort is de zwarte wegslak (Arion hortensis Férussac). De jonge slak is bruin en de volwassen slak is zwart. Maar ook andere kleuren zoals rood, oranje of grijs komen voor. Alle landnaaktslakken zijn tweeslachtig, dat betekent dat ze zowel de mannelijke als vrouwelijke slakken voortplantingsorganen hebben. Elke slak kan dus eitjes leggen, waardoor de aantallen slakken snel kunnen toenemen. Na het paren legt de naaktslak tientallen kleine transparante eitjes in een holletje in de grond of op andere beschutte plekken. Na een paar weken komen de eitjes uit. De meeste soorten worden niet ouder dan een jaar.

cijfers van vandaag
  • 19,9 km - totaal 243,3 km
  • 27.817 stappen - totaal 357.118
  • 06:10 onderweg

Geschreven door

Al 6 reacties bij dit reisverslag

Waw Daniël!Zoveel moois onderweg!Lijkt me echt een geweldige uitdaging en het verwondert me niet dat ze zo lovend zijn over jouw Fabienne!!Zo’n lieve , immer enthousiaste dame!

Caroline HUYS 2024-07-23 20:19:54

Ziet er super uit! 😉

Stijn Moens 2024-07-23 20:24:47

Gelukkig waren het zwarte slakken en geen zwarte sneeuw die je gezien hebt! 🐌 Slaap zacht zodat je morgen weer fris en monter kunt vertrekken.

Ann en Jef 2024-07-23 21:05:07

Weer een fascinerend verslag Daniel. We kijken al uit naar het volgende. Succes morgen.

Danny en Nicole 2024-07-23 22:20:38

Prachtige foto’s. Weeral een mooi verhaal. Ben benieuwd naar je volgende avontuur. Slaapwel en tot morgen.

Anna Hessels 2024-07-24 00:01:24

Je actie en je prachtig geschreven verhaal tonen je wiskracht, een tikje humor erbij doet het lezen . We volgen je avonturen op de voet. Die zwarte slakken zitten in de Belgische tuinen ook volgens mijn neef, ze doen zich vooral te goed aan zijn groenten..

NICOLE MOORTGAT 2024-07-24 10:03:13
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.