Niettegenstaande de voorspelde warmte toch op het normale uur vertrokken, zijnde 08:00 uur.
De spierpijntjes van gisteren bleven ditmaal achterwege. Waarschijnlijk komt de routine erin geslopen.
De route zal ons vandaag van Ieper via Zillebeke, Hollebeke, Houthem en Comines naar Wervik brengen.
Het was warm maar gelukkig enorm veel parken en bossen zodat ik maximaal van de schaduw kon genieten. Een mooi voorbeeld is het natuurgebied Palingbeek. Hier kom ik zeker nog eens terug om dan echt te ‘genieten’ van deze prachtige natuur. Ik had er nu te weinig tijd voor.
Bezienswaardigheden
De oudste vermeldingen gaan terug tot de 11de eeuw als Iprensis en Ipera. De naam zou verwijzen naar het riviertje, de Ieperlee, dat in verbinding stond met de zee. Rond 1170 verleende Filips van de Elzas stadsrechten. Samen met Gent en Brugge kende Ieper zijn bloeiperiode rond 1250, door de lakenindustrie. In de 13de eeuw werden de Lakenhallen, het belfort en het Vleeshuis gebouwd. In de 17de en 18de eeuw was de stad dikwijls het toneel voor oorlogsvoering. Zo werd bij de Belgische onafhankelijkheid de vesting verder uitgebouwd als verdediging tegen Frankrijk. Tijdens de Eerste Wereldoorlog kreeg Ieper het zwaar te verduren, maar de Duitsers slaagden er niet in om de stad in te nemen. Dit ging wel ten koste van 500.000 soldaten die het leven lieten. De heropbouw duurde meer dan 40 jaar en werd vooral betaald door Duitse herstelbetalingen.
De huidige Menenpoort staat op de plaats van de vroegere poort die volledig werd vernield in WOI. Ze werd in 1927 door de Britten gebouwd en is een monument ter nagedachtenis van ongeveer 54.900 Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog sneuvelden en niet meer geïndificeerd of teruggevonden werden. Elke dag om 20:00 uur wordt de Last Post gespeeld.
Jammerlijk genoeg stond de Menenpoort volledig in de stellingen, geen foto waardig 😥.
Deze 28ha grote vijver deed in de 13de eeuw dienst als waterbuffer voor drinkwater, water voor de lakennijverheid en voor het bevoorraden van de stadsvesten van Ieper. Door de afdamming van de vallei van de Zillebeek rond 1295 kreeg de vijver zijn huidige vorm.
Het is een prachtig natuurpark dat zeker een bezoekje waard is.
Niettegenstaande Wervik vooral bekend staat voor zijn tabak, was er in de 13de eeuw een bloeiende lakenhandel. Door zijn ligging was het dikwijls betrokken in opstanden. Het is pas door het Verdrag van Utrecht (1713) dat er een overeenkomst kwam tussen Frankrijk en de Nederlanden. Wervik werd in twee gedeeld en de Leie werd de grens. In het Nationaal Tabaksmuseum, in de bijgebouwen van de 18de eeuwse Briekenmolen, wordt het verhaal verteld hoe Columbus het bruine kruid zag in brand steken bij de Indianen en het meebracht naar Europa. Het werd niet alleen als genotsmiddel gebruikt maar ook als medicijn.
Met deze 3de en laatste tocht van Etappe 1 zit het eerste deel erop. Ik kijk vooral positief terug op de afgelopen dagen. Zowel lichamelijk als mentaal.
Wat me zeker bij zal blijven is de positiviteit van de mensen die ik op mijn weg ben tegengekomen, maar vooral ook de aanmoedigingen van de volgers van mijn blog. Dank daarvoor, jullie zijn super 👍❤️.
Op naar maandag voor Etappe 2, in 5 dagen van Menen naar Arras.
cijfers van vandaag - 24,5 km - totaal 75,8 km
- 33.326 stappen - totaal 109.356
- 08:06 uur onderweg
Alleen wie onderweg is, kan de hoop koesteren ooit aan te komen Geschreven door Daniels.travels