We zijn nu 19 dagen onderweg met de Acsigroep en vertrekken naar onze volgende bestemming, camping Devesa Gardens bij Valencia. Hier verheug ik me bijzonder op, omdat tijdens ons verblijf de Fallasfeesten worden gehouden. Na ongeveer 200 km rijden via de snelweg langs Benidorm, Altea en Denia arriveren we rond 13.00 uur op de camping. De camping staat vol met kampeerders die komen voor de feesten in de stad, maar voor onze groep zijn de plekken gereserveerd.
De oorsprong van de Fallasfeesten gaat terug naar de 15e eeuw. Timmerlieden begonnen tegen de lente met het verbranden van houten kaarsenstandaards, omdat ze die niet meer nodig hadden. In de loop der jaren werden de standaards aangekleed waardoor ze op figuren begonnen te lijken en kregen al snel een kritisch of spottend karakter. Inmiddels is Las Fallas uitgegroeid tot een grandioos meerdaags feest en de kaarsenstandaards van vroeger zijn enorme beelden met soms tientallen figuren geworden waar maanden lang aan gewerkt wordt door Valenciaanse kunstenaars. Honderden beelden (de falla’s) staan verspreid door Valencia en worden tijdens de laatste nacht van het festival allemaal verbrand. Met deze verbrandingen wordt de komst van de lente gevierd.
Donderdag 16 maart nemen Jan en ik de bus naar Valencia om de feestsfeer te gaan proeven. Het is dan de dag van de kinderen en de stad is gevuld met ouders en hun kroost die de kunstwerken komen bewonderen. Elke middag om 14.00 uur wordt er vuurwerk afgestoken dat zorgt voor harde knallen die in de wijde omgeving nog te horen zijn. Daar moet je niet dichtbij in de buurt staan, want je trommelvliezen knappen.
Vrijdag de 17e beginnen de optochten met de dames in hun Valeriaanse kostuums en daar wil ik, ondanks de waarschuwing dat het heel druk kan worden, graag naar toe.
Dus nemen we om 14.00 uur de bus, samen met groepsgenoten Frans en Mieneke, en onze eerste stop is het Fallasmuseum, waar de mooiste bouwwerken van de afgelopen eeuw te zien zijn. Elk jaar worden de Fallas verbrand, behalve de prijswinnaar, daar worden onderdelen van bewaard in het museum. Omdat we senioren zijn mogen we voor slechts 1 euro naar binnen. Leve onze leeftijd!!!!
Het museum is niet heel groot en na ongeveer 45 minuten staan we weer buiten en gaan op zoek naar de optochten. We kiezen ervoor om dwars door de oude straten te lopen en dat is een goede keuze geweest. Overal is het feest van de Fallas verenigingen (er zijn er 400), om de zoveel meter staan er beeldengroepen en de terrasjes midden op de straat zitten overvol. Wat een sfeer, we genieten volop.
Op 17 en 18 maart doen er 100.000 traditioneel geklede dames, de fallera's, mee aan het bloemenoffer op Plaza de la Virgin. De fallera's zijn duidelijk te herkennen aan de prachtige traditionele jurken. Deze zijn voornamelijk van zijde gemaakt en voorzien van prachtige motieven. Deze jurken zijn stuk voor stuk handwerk en ze kosten maar liefst enkele duizenden euro's tot enkele tienduizenden euro's per stuk! In sommige van deze jurken zit zelfs gouddraad verwerkt.
Vanuit twee kanten van de stad komen de optochten binnen en dat duurt van ongeveer 16.00 uur tot middernacht, het blijft maar doorgaan. De stoet bestaat uit fanfare’s, de fallera’s en mannen in klederdrachten. Het is moeilijk te beschrijven wat voor geweldig schouwspel dit opleverd. Helaas kan ik alleen foto’s plaatsen bij de blog, maar op Facebook (Jan Mieke Simkens) zal ik video’s plaatsen zodat je er een beetje bij kunt zijn.
Na een geweldig lekkere paella gegeten te hebben midden in de stad zijn we moe, maar gaan voldaan weer op weg naar de bus.
De BUS…???? Waar stopt die dan ??????
Het verkeer in de stad staat klem en onze opstapplek is afgesloten. Nou het heeft even geduurd, maar uiteindelijk vonden we een halte waar we op konden stappen richting camping. Nu twee dagen uitrusten van al deze indrukken en maandag gaan we nog een keer de stad in nu met een geplande excursie. Maar daarover meer in het volgende verslag.
Wordt vervolgd
Geschreven door Winterzon