De drijvende markt ..
fenomenaal ! We zijn diverse keren live gegaan ... soms lukte het maar veelal niet doordat we geen internet of wifi hadden.
Ik persoonlijk - na grondige studie van de constructie - zou niet weten hoe eraan te beginnen om zo'n paalwoning op poten te zetten temeer daar de diepte van het water circa 4 meter is + al die meters erboven!!!. De bamboestokken waren gigantisch qua omtrek en lengte. Neem aan dat kennis hiervan van vader op zoon gaat en dit door ganse families in mekaar gestoken wordt. Duidelijk teamwork!
Toen ik onze kapitein vroeg of een plekje klakkeloos uitgekozen mocht worden om er een paalwoning neer te poten zei hij prompt "natuurlijk". Om te leven en vooral overleven mag het overal. Land kopen dient om te "boeren" (rijst) en net dat kunnen velen zich niet veroorloven.
Vandaar dat er zoveel handwerkjes, fruit, kledij, tours en gidsen, kappers, massagebars, manicuresessies en drankjes aan de woningen en langs de weg enzo verkocht worden ... om te overleven!
Taksen, verzekeringen (behalve autoverzekeringen) , Rsz en allerhande voorheffingen van welke aard ook bestaan hier niet zodat bruto netto is. (Ook geen leurderskaart) Witte kassa nog veel minder! Een tweede portefeuille dragen is hier sterk aanbevolen! De politie en gendarmerie zijn hier nog erg corrupt. Als ze je tegenhouden vinden ze altijd wel een reden om een boete uit te schrijven en moet je sowieso je portefeuille uithalen om te zien hoeveel geld je nog bij je hebt om te betalen dus haal je die ene portefeuille uit waar een minimum van geld in zit. Afgeven zul je!!!
Pas sinds oktober 2022 komen ingeschreven werknemers in aanmerking voor een arbeidsgeschiktheidsuitkering, pensioen of een nabestaandenuitkering.
De nieuwe pensioenregeling geldt voor ruim 2,3 miljoen werknemers in Cambodja die ingeschreven staan.
Soit terug naar onze vlotten en paalwoningen
De woningen op vlotten zijn haalbaarder denk ik en vlugger in mekaar gestoken. Enkele grote fina of Esso vaten of watertonnen met enkele palletten op die ze dan verder uitwerken met bamboe, enkele zeilen plastiek of oude golfplaten en ze zijn beschut. Uitbreiden kan op die manier makkelijk.
Toen ik vroeg hoe een begrafenis hier opgelost wordt stonden we aan de grond genageld bij den uitleg.
Ik was benieuwd naar de begraafmethode omdat begraven hier geen optie is als je omringd bent door water toch? Ik dacht oorspronkelijk dat ze de methode toepasten zoals in India: een overledene wordt op een bamboevlot gelegde, er worden bloemen, stokjes en aanmaakhout bij het lichaamq gelegd, in brand gestoken en verder in 't water geduwd.
AAN LAND hier wordt een lichaam ook gecremeerd. Bij ons gaat dat van 800°C naar 1.100°C maar hier zijn er geen professionele verbrandingsovens en de bijhorende schouw is slechts zo groot als ik. Krijgen ze de temperatuur niet echt hoog zodat er geen as maar beentjes overblijven. Voor veel huizen staat er een soort kleine tempel waar de beentjes in gedeponeerd worden. Wie wat geld heeft kan een begraafplaats veroorloven.
Dit is dus van toepassing voor wie op het vaste land woont.
Voor de mensen op vlotten en op paalwoningen kan deze methode immers niet toegepast worden want ze zijn omringd door water.
Een overledene wordt in de kruin van een boom gelegd!!!!!
Ik dacht dat er een kistje of zakje met beentjes opgehangen wordt in de takken maar neen ..... een volledig lichaam wordt door de gehele familie naar boven gehesen tot in de kruin van een boom!!!!!
Rouwen doen ze hier niet ... integendeel ... een overlijden is 2 dagen feest met héél veel rijstwijn die ook door kinderen gedronken wordt. Ze zijn van oordeel dat ze opnieuw geboren worden en overstappen naar een nieuw en beter leven dan de huidige die ze meegemaakt hebben. (meesten zijn Boeddhisten)
De echtgenote en de kinderen scheren dan hun haren af en zijn in 't wit gekleed. Zo hebben we dikwijls kaalgeschoren vrouwen gezien.
Zo hebben we een vuilbak vol haar gezien toen we een tempel bezochten. Nu weten we tenminste het verhaal erachter. Respect!
Een dagje om nooit meer te vergeten.
Daarna terug naar Angkor wat gegaan en nog enkele tempels uit de 9e eeuw bezocht.
Duidelijk een verschil met de andere die uit de 14e eeuw stammen.
Soit daarna heeft onze tuktuk ons netjes naar onze stay gebracht.
Morgen richting Thailand.
Volgende stop ging normaal Vientiane in Laos zijn maar is 11,30 uur met de vipbus en kost 506€/per persoon!!! Vliegen kost evenveel! Maar komen nog eens de kosten voor een visum bij. Vonden we persoonlijk een no-go gezien de geringe tijd we maar in Laos konden zijn + nog eens de vlucht van Laos naar Bankok.
Morgen naar de ladyboys dus ...
Geschreven door Trinyyves.reisverhalen