Zondag 05-04-2024
Naar Dinant gereden zoals bedacht. Dat ging goed. Ik kende Dinant al, maar Bas nog niet. Dinant is een prachtige stad. Behalve het geboortehuis van Adolphe Sax is er ook het Pathofoonmuseum en natuurlijk de Citadel. Die bezoeken we ook: met de kabelbaan omhoog, het geheel staat op een enorme rots, die uitsteekt boven de Maas. In de Citadel is veel te zien, o.a. een nagebouwde loopgraaf, die deels is ingestort en is scheefgevallen. Om de laatste overnachting in de buurt van Dinant te doen, het wordt een camperplaats bij Anhee, naast een grilrestaurant. Er is echter ter plaatse niets te zien van markeringen, die aangeven dat dit een camperplaats is. Morgen nog 180 km huiswaarts.
Geschiedenis van de Citadel: In 1040 liet de bisschop van Luikeen eerste kasteel bouwen ter verdediging van de stad en van de brug over de Maas. Dit fort werd meermaals afgebroken en weer opgebouwd. Na de slag bij Waterloo wordt het grondgebied van het latere Belgie als 1 staat ondergebracht bij de Nederlanden. Dinant krijgt een belangrijke rol door zijhn ligging ten opzichte van Frankrijk. Tussen 1819 en 1821 bouwt het Nederlandse legerde huidige Citadel volgens de principes van de hoekvestingwerken.
De Franse bezetting: In 1675 neemt Lodewijk de XIV Dinant in. Zijn militair ingenieur Vauban wordt gevraagd om de vestingwerken te moderniseren met bastions. Tijdens het beleg van Namen kiest de koning voor Dinant als locatie voor zijn hof. Zijn echtgenote, Madame de Maintenon, verplaatst zich met de paardenkoets door deze streek. Uiteindelijk keert Dinant terug tot het prinsdom Luik, waarna de Fransen het fort slopen.
Geschreven door Marjan.en.Bas.op.reis