Vanmorgen gingen we 8.15 uur op weg, na een heerlijk ontbijt met Churros, Tosta en een plaatselijke lekkernij een soort Wentelteefje. Het is 11 graden, fris en bewolkt.
Bij het laatste huis van het dorp, een verwijzing naar de Camino Santiago, maar niet de onze, de Levante. Dan maar even via Maps kijken. Gelukkig snel gevonden, we moesten nog iets verder.
Onze route loopt langs de vuilstort, de echte. Maar even verder zien we dat sommige mensen toch te vroeg hun vuil deponeren.
Langs het "Jagerskwartier". Ze gaan zich verzamelen voor de jacht. Iedereen is druk in de weer, de Honden ook vol spanning.
Het landschap heeft veel landbouw. Tarwe en Rogge op het land. Een aantal kilometers verder lopen we weer door Olijfgaarden. Zo ver je kan kijken. We weten nu dat Olijfgaarden met versnipperd blad en takken de Biologische is. Waar ze de takken verbranden niet. We zijn niet te oud om te leren.
Uurtje verder. Drie jagers hebben prooi geschoten, maar geen Konijn. We kunnen het niet goed zien, maar het lijkt op een Wezel. De kleuren van het dier en de staart komt overeen.
Opeens zien we Meeuwen vliegen. Links van ons, best wel ver weg, zien we de glinstering van water. Embalse Finisterre.
Rond 11.00 uur komt er weer wind. Tot nu toe was de dag bewolkt, maar door de wind zal dat wel veranderen.
Wanneer we door een Cipresbos lopen zien we de vele "zakjes", waarin de rups groot wordt, hangen in de bomen.
Over de N-weg zien we groepjes Tourfietsers hun trainingronde maken.
In de berm vinden we een kadaver van een soort Marterachtig dier. Alleen de staart klopt niet. Wat het wel is? Zou dit de Egyptische Mangoeste kunnen zijn?
We volgen een stukje lang de N-weg tot de rivier, Rio Algodor. Hier mogen we over een oude brug oversteken. Vanaf hier gaat de route bergopwaarts tot Castillo de Peñas Negras. Door en langs de Olijfgaarden. Soms zien we hier ook "berghuizen". Nog in restauratie of al klaar.
Wanneer het terrein in terrasvorm is, dan weet de boer goed waar hij moet stoppen met ploegen. Maar wanneer de route dwarsover een vlakke gaard "loopt". Tja ...de boer ploegt gewoon alles mee. Zo komt het dat we over veel losse grond met stenen moeten klunen. Onze enkels en voeten protesteren door dit "gemene" pad. Het duurt best wel lang voor we weer een goed pad krijgen.
Een jongeman is wilde Asperge aan het snijden. Het groeit in de berm langs een Cipresbos. Hij heeft vanavond een lekker maal.
De bermen zijn weer prachtig. Je merkt dat hier de temperatuur warmer is dan in Nederland, veel in bloei wat bij ons in Mei-Juni gaat bloeien.
Paravliegers komen over de heuveltop zweven. Later zien we dat ze geland zijn en hun spullen verzamelen.
Het Castillo laten we links liggen, we nemen die extra klim niet. De Route loopt dalend verder tot de plaats waar wij willen overnachten, Mora.
Net voor de stad is een waterzuivering en composteerbedrijf. Stoom komt uit een pijp omhoog en komt in de stad naar beneden. Wanneer we de stad hebben bereikt ruiken we de zure geur. De wind staat vandaag richting stad.
Lokale ouderen maken hun dagelijkse wandeling. Sommigen hebben de Plu mee.
Veel andere wandelaars zien we niet. De Duitse dame, die ook gebruik maakte van de Casa hoorden we om 6.00 uur weggaan. We zien ze niet meer.
De eerdere Franse Pelgrims? We hebben ze niet meer gezien. In de gastenboeken die in Albergue en de Casa's liggen, lezen we dat er Polen, Duitsers, Fransen, Nederlanders en Australische Pelgrims onderweg zijn. Sommigen 2 dagen voor ons. Ook wij laten onze naam achter, Cornelis et Cornelia, Hollanda.
We vinden snel een Hostel en boeken in, vanavond kunnen we hier ook eten. Fijn.
Vandaag 28 kilometer.
Eerst bewolkt later zonnig. Begonnen met 11 graden, maximaal 23 graden.
Vogels: Groenling, Klapekster, Wouw, Buizerd, Hop, Boomleeuwerik
Bloemen: Wit Zonneroosje, Vlas, Akker- en Speerdistel, Knoopkruid, Voederwikke en kleine Reseda, een mooi fragiel bloempje.
En een bijzondere Pardoglossum Cheirifolium. In de Flora van Heukels kan je het vinden op pag.84. In Nederland waargenomen in 1847 bij Gorsel. Ja, ja...Google-en met de Planten-app.
Vlinders: Icarius Blauwtje, Koninginnepage, Argusvlinder, Geaderd Witje, Luzernevlinder.
Geschreven door Levante