Het was weer tijd voor een bezoekje aan een museum! Helaas kon ik er geen foto's maken (te donker), maar het was mooie ervaring, al vond ik de Romanovexpositie wat rommelig opgezet.
Ik maak gebruik van een (geleende) rollator, en dan is de ruimte vaak echt te krap en loop je andere mensen vaak in de weg.
De audiotour was véél en ook niet altijd te doen wegens de drukte, maar die kon je thuis nog eens rustig nalopen, en dat ga ik z.s.m. eens doen.
Los van die kleine mopperpuntjes vond ik het een indrukwekkende expositie!
De Hollanders in de Gouden Eeuw-tentoonstelling met audioshow was weer heel wat anders dan de Romanov-expositie qua inhoud, neem voor beide tentoonstellingen dan ook uitgebreid de tijd om e.e.a. "te verwerken".
Om te beginnen: de Romanovs. We kennen allemaal wel het verhaal van de laatste tsaar van Rusland en zijn familie. De Russische Revolutie (of laten we zeggen: de meest ingrijpende) is dit jaar 100 jaar geleden gebeurd en maakte een eind aan de dynastie van de Romanovs. Velen hebben gehoord over tsaar Nicolaas/Nicolaj II, zijn aan hemofilie lijdende zoontje én troonopvolger Aleksej, zijn mooie dochters en het tragische einde van de tsaar en zijn gezin.
De expositie Romanovs & Revolutie gaat dieper in op deze geschiedenis. De expositie begint in een nagebouwde winkelgalerij uit Sint Petersburg uit de eerste pakweg 10-15 jaar van de 20e eeuw. Luxe, rijkdom, hier is het mondaine leven met kunst, muziek, dans (met geweldige opnamen van het legendarische Russische ballet, zelfs beelden van de nog veel legendarischer Nijinsky in "L'Apres Midi D'un Faune" (Queenfans zullen zijn kostuum wel herkennen!) en klanken van Sacre du Printemps van Stravinsky (en ook de gereconstrueerde dans, helaas zonder muziek).
Damesjaponnen (o.a. van Poiret) van dames die waarschijnlijk nogal "petite" waren. Glaswerk. Fotografie. Juwelen. Fabergé, beroemd om zijn legendarisch bewerkte paaseieren.
In dezelfde ruimte ook aandacht voor de oorlog met Japan en de Eerste Wereldoorlog. Hier was het heldhaftige Rusland, en hier was opnieuw Fabergé die o.a. pannen voor het leger maakte (en een schattige stoompan!).
Rusland, helden, het mondaine leven en vadertje Tsaar... Tot je verder loopt.
Dan leer je al snel dat tsaar Nicolaas geen sterke man was, onhandige beslissingen nam en voor verschrikkelijke dilemma's stond. Zoals tijdens zijn kroningsfeest, toen velen onder de voet werden gelopen en er honderden doden vielen. Nicolaas wist het, vond het vreselijk maar werd toch overgehaald om de festiviteiten door te laten gaan en te dansen.
Het werd hem vreselijk kwalijk genomen en de kloof tussen volk en tsaar werd steeds dieper en liep uiteindelijk, na een eerdere revolutie in 1905, helemaal uit de hand.
Verloren oorlogen, verkeerde beslissingen omdat de troonopvolger Aleksej zo ziek was (het binnenhalen van de discutabele geneeskrachtige monnik Rasputin), bevel geven om op eigen volk te schieten, steeds verder terugtrekken in zijn eigen wereld met zijn gezin... In 1917 werd hij met zijn gezin verbannen, een jaar later wordt het hele gezin gruwelijk vermoord.
Er was zoveel te zien. Documenten, japonnen, de schrijftafel, kleding, foto's, héél veel foto's (de Romanovs hielden daar van), speelgoed en tekeningen van de jonge Aleksej... Gelukkig is er nog veel bewaard gebleven van de tsaar met zijn gezin.
Ik ben een stuk wijzer geworden en het heeft diepe indruk op me gemaakt. Het sluit ook mooi aan op de expositie die ik eind januari in Assen heb bezocht over de kunstenaars van 19e en begin 20e eeuw.
Ik heb nog ergens de boeken van Alja Racmhanowa (pseudoniem van Galina Djuragin), een jong meisje uit de Russische aristocratie dat zo zwaar heeft moeten lijden onder de gevolgen van de Revolutie.
Morgen schrijf ik over de andere expositie. Ook over de gegoede burgerij, maar in een heel ander land. De verschillen zijn indrukwekkend.
NB: foto's zijn van internet, bron Evert Elzinga.
Geschreven door Marijke.onderweg