Oskar Schindler

Polen, Emaillefabriek Oskar Schindler Krakau

Vanochtend staat er weer een heerlijk ontbijt klaar in de ontbijtzaal, je zou hier zomaar aan kunnen wennen.
Na het ontbijt gaan we op pad, naar de emaillefabriek van Oskar Schindler. We komen veel te vroeg bij de fabriek aan, we hebben een tijdslot voor 12.00 uur maar het is net 10.00 uur geweest. Er staat nu al een enorm lange rij, wat zullen we doen. Nadat we een Engelstalige gids vragen hoe het precies werkt zegt zij dat we ook nog mee kunnen met de rondleiding, we gaan om half 11 naar binnen. Achteraf zijn we heel blij dat we met deze gids meegegaan zijn. We hebben zoveel nieuwe informatie gekregen, bijvoorbeeld wist je dat Auschwitz in de tweede wereld oorlog helemaal niet in Polen lag maar in Duitsland?

In eerste instantie was Oskar Schindler een spion en was de emaillefabriek zijn dekmantel. De Joodse mensen werden in zijn fabriek te werk gesteld. Maar Oskar behandelde zijn Joodse werknemers goed en wist veel families te redden. Om de hoek van het museum staat ook de voormalige woning van Oskar Schindler.

We lopen via de Joodse muur naar de Joodse ghetto. De duizenden Joden die in Krakau woonden werden verplicht om in de ghetto te wonen. Uiteindelijk werden ze bijna allemaal gedeporteerd.

Via het Plein van de heroes, waar elke stoel 1000 doden symboliseert lopen we weer richting ons hotel en wandelen daarna nog even naar het kasteel van Krakau.

Het getto van Krakau
De Duitse autoriteiten creëerden op 3 maart 1941 tijdens de nazi-bezetting het joodse getto in Krakau als een verplichte woonplaats voor de joden van de stad. Op bevel van dr. Otto Wachter, de districtsgouverneur, werd het centrale deel van de gemeente Podgorze afgesloten en alle niet-joodse inwoners verdreven om plaats te maken voor zo'n 17.000 joden die in de toenmalige hoofdstad van een Duitse afhankelijkheid van de romp van Polen en Generaal-Gouvernement genoemd. De rest van de 65.000 man sterke vooroorlogse Joodse bevolking van Krakau was eerder verplaatst naar de kleinere steden en dorpen van Polen.
De Joodse ghetto was strategisch gelegen naast het industriële district Zablocie met veel fabrieken, waaronder de nu beroemde ' Schindler's fabriek ', die gebruik konden maken van de goedkope dwangarbeid van de gettobewoners. Ook het concentratiekamp Plaszow was in de buurt. En het aangrenzende treinstation van Zablocie maakte toekomstige deportaties mogelijk.
Het getto van Krakau was afgesloten, er stond een hoge muur omheen en slechts vier door Duitse soldaten bewaakte poorten verbond het met de buitenwereld.
Het getto van Krakau was overbevolkt toen de nazi-opzieners besloten dat elke flat met ten minste vier joodse gezinnen moest worden gedeeld. 1 persoon per 2 m2.
Vernietiging van het getto van Krakau.
Gedurende twee jaar van zijn bestaan ​​werden enkele duizenden inwoners van het Joodse getto in Krakau gedood of stierven van de honger. Daarna leegden de nazi's het getto van Krakau systematisch in drie golven.
Op 30 mei 1942 werden de gettobewoners zonder identiteitskaart opgepakt op het Plac Zgody-plein (het huidige Plac Bohaterow Getta-plein) en ongeveer 4.000 van hen vertrokken naar het vernietigingskamp Belzec om daar om te komen. Omdat de Judenrat het door Duitsland vastgestelde quotum van gedeporteerden niet haalde, doodden SS-stormtroopers op 4 juni zo'n 600 Joden in de straten van het getto. Eind juni verkleinden de nazi's formeel het gebied van het getto van Krakau.
Op 28 oktober 1942 werden 'buitensporige' gettobewoners als zieken, bejaarden, gehandicapten en kleine kinderen het doelwit. Ongeveer 600 werden ronduit vermoord en ongeveer 4.500 werden per trein naar het concentratiekamp Belzec vervoerd.
Vanaf november 1942 brachten de nazi's Joodse arbeiders over van het getto naar het nabijgelegen kamp Plaszow. In december 1942 splitsten de Duitse autoriteiten het getto van Krakau op in zone A voor bruikbare arbeidskrachten en zone B bedoeld voor de rest van de joden.
Op 13 maart 1943 werd het zogenaamde Ghetto A gesloten en alle overgebleven Joodse arbeiders werden opgesloten in het concentratiekamp Plaszow. De volgende dag leegden de SS-troepen Ghetto B en doodden de Joodse inwoners in hun huizen en op straat. Enkele honderden Joden werden per vrachtwagen naar het beruchte vernietigingskamp Auschwitz in Oswiecim gebracht .
De plundering van het getto van Krakau duurde tot december 1943.

De beroemde film van Steven Spielberg, Schindler's List, toont de tragedie van het Joodse getto in Krakau.

Geschreven door

Al 2 reacties bij dit reisverslag

Indrukwekkend

Esmee 2023-04-30 19:42:23

😥

Trijntje 2023-04-30 23:06:11
 

Over deze reis
Aantal reisverslagen:
GPS afstand deze dag:
GPS afstand totaal:
Aantal foto's:
Laatste verslag:
Reisduur:
Reisperiode:

Of schrijf je reisverhalen via de app

Met de Pindat App kun je offline reisverhalen schrijven en foto's toevoegen. Zodra je weer internet hebt kun je jouw verslagen uploaden. Ook via de app plaats je gratis onbeperkt foto's.



Klik op 1 van onderstaande knoppen om de app te installeren.