Op loopafstand van ons hotel zijn een aantal bezienswaardigheden. We kwamen eerst langs een rozenwaterdestilleerderij. Kashan is het centrum van de rozen. Al of niet gedroogde rozen worden in allerlei produkten gebruikt.
Vervolgens kwamen we bij de tombe van sultan Amir Ahmad, de kleinzoon van de 9e imam. Een groot gebouw uit de 16e eeuw. Via de vrouweningang kon ik naar binnen om een foto te maken. Onvoorstelbaar dat men hem nog steeds met zo'n mausoleum gedenkt. Zelfs het badhuis dat er naast ligt is naar hem vernoemd.
Verder wilden we enkele historische huizen bekijken. Bij het eerste huis kochten we een combiticket, dat had ik gelezen en als zuinige Hollandse toerist.... De grotere huizen liggen hier allemaal onder het straatniveau zodat ze koel zijn. Het eerste huis de Khane-ye Tabatabai was een woonhuis van een rijke tapijthandelaar uit 1834. Het heeft drie gedeelten, een zakelijk gedeelte, een gedeelte voor de familie en een voor de bedienden. Het heeft 40 kamers en men heeft 10 jaar over de bouw gedaan. De foto's zeggen meer dan mijn beschrijving, daarom wat extra foto's vandaag.
Het Khane-ye Abassian huis is uit 1823 en men deed 20 jaar over de bouw. Het huis was eigendom van een spiegelhandelaar, wat te zien is aan de kamers met blauwe spiegeltjes. Grote gedeelten van het complex stonden in de steigers en men was druk aan het restaureren.
Het badhuis Hammam-e Soltan Mir Ahmad werd in de 16e eeuw gebouwd en was 400 jaar in gebruik. Het heeft tegels in frisse kleuren, stucwerk en muurschilderingen.
Tot slot weer een heel ander historisch huis, Khane-ye Borujerdi, de woning van een rijke Kadjarfamilie die o.a. in thee handelde. Het is in de 19e eeuw gebouwd en men zou er met 150 werklieden 18 jaar over gedaan hebben. Het huis is prachtig versierd met schilderingen en stucwerk.
Natuurlijk bezochten we nog een grote moskee: de Masjed-e Aqa Bozorg moskee uit de 19e eeuw. Heel imposant maar niet heel erg versierd. Onder de moskee is een madressa of koranschool.
We eindigden de dag weer in de bazaar, waar vele mensen en kinderen ons groetten met de paar Engelse woordjes die ze kenden: hello, how are you, what's your name, where do you come from?